diumenge, 2 de març del 2014

El tiempo entre costuras, María Dueñas


Títol: El tiempo entre costuras
Autora: María Dueñas Vinuesa
Pàgines: 634
Idioma: Castellà

No sé si mediatitzat per la sèrie televisiva, que encara no he vist, o bé per la passió que la Montse va posar en la lectura del llibre, el fet és que finalment he llegit El tiempo entre costuras i molt que he gaudit. Segurament que en el fons meu hi ha la gratificació de llegir novel·la històrica que desemmascara les maniobres tèrbules de l'Espanya de Franco i de la seva imatge vers Europa. En algun moment de la nostra història ha de sortir aquesta animadversió dels espanyols cap a Europa i que se'ls giri en contra.

L'interès de la novel·la està en la trama: la d'una noia humil, modista, que esdevé una peça de l'engranatge de l'espionatge britànic.

L'aparició de personatges històrics barrejats amb personatges ficticis dóna la novel·la aquest caire històric ben documentat amb bibliografia i testimonis reals.

Entre els personatges històrics més rellevants hi trobem: Juan Luis Beigbeder, destacat militar i polític espanyol durant la guerra civil espanyola i els inicis de la dictadura franquista. Després de la victòria nacional de la guerra civil, Beigbeder va ser nombrat Ministre d'Assumptes Exteriors, però poc més d'un any després de la seva proclamació va ser destituït i substituït per Ramón Serrano Suñer. Segons la versió oficial se'l va destituir per la seva debilitat per les dones, però sembla que la tendència anglòfila del ministre en un moment on la postura oficial del règim dictatorial era germanòfila va ser determinant. 

Rosalinda Fox, anglesa d'origen, fou l'amant de Juan Luis Beigbeder i, potser, agent secreta del govern britànic. Es diu que la seva bellesa i la seva habilitat per relacionar-se amb el poder la van fer esdevenir una de les principals informadores del serveis secrets britànics. 

Ramón Serrano Suñer, encara que el seu paper en la novel·la és petit, si que molts dels esdeveniments tenen de fons aquest personatge. Conegut com el "cunyadíssimo" pel seu matrimoni amb Ramona Polo, germana de la muller de Franco, aquest polític espanyol va ser un dels principals defensors de l'acostament del règim franquista amb l'Alemanya de Hitler i el principal artífex de la divisió blava que va enviar milers de voluntaris espanyols a Rússia per lluitar a la Wehrmacht. Fou un personatge polèmic, se'l fa responsable de la detenció del president de la Generalitat Lluís Companys. Durant els anys 90 la banca suïssa va fer públic la relació de noms de persones que tenien comptes bancaris a aquest país generats durant la Segona Guerra Mundial, un d'ells era Serrano Suñer. També es curiós la castellanització del cognom Suñer per camuflar els origens catalans dels seus pares.

També la podeu trobar en el bloc NOVEL·LA HISTÒRICA


Llibre disponible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada