dimecres, 9 d’abril del 2014

Atlas de geografía humana, Almudena Grandes


Títol: Atlas de geografía humana
Autora: Almudena Grandes
Pàgines: 467
Idioma: castellà


Història de quatre dones que expliquen en primera persona la seva pròpia història en una època de confusions i crisi vitals. Les quatre treballen en la mateixa editorial en la confecció d'un projecte d'un atlas de geogarfia.

Ambientada en la Madrid dels anys 80, en plena transició democràtica, on els vestigis del franquisme estaven molt presents no únicament en les estructures empresarials sinó també en la mentalitat de les persones.

El matrimoni, l'educació dels fills, el divorci, els afers extramatrimonials, els dubtes existencials, el sentit de la vida... tot un seguit de temes que malgrat són explicats des de la mirada feminina, no deixen de ser aspectes que apareixen en el pensament dels homes i dones que volten els quaranta anys.

Almudena Grandes dedica quatre anys a escriure aquesta novel·la, que surt publicada el 1998. Tenint en compte que l'escriptora neix el 1960, la novel·la és escrita quan aquesta tenia entre 35 i 38 anys, interval d'edat en el qual es troben totes les quatre protagonistes. 

En una entrevista publicada a la web de l'ajuntament de Rivas Vaciamadrid (curiós nom d'un poble a 21 km de Madrid), l'escriptora reconeix que les històries de les quatre protagonistes són les seves històries i les històries de la seva generació de dones, quan van començar a "liberarse del concepto de mujer del régimen y empezaron a sentirse libres, pero solo sentirse". En la mateixa entrevista diu "España aún está viviendo en la transición. Y ése es el origen de todos los desajustes que padece la sociedad española. Creo honestamente que de todas las crisis que hay ahora en españa, la económica es la más fácil de resolver. En este país hay una crisis moral, política e institucional muy profunda".

Lluny de l'estereotip de catalogar-la com a literatura femenina atlas de geografía humana és una novel·la que recomano que la llegim els homes.

El 2007 és va estrenar la versió cinematogràfica amb la peculiaritat d'ambientar-se a Barcelona en comptes de Madrid. La pel·lícula té els inconvenients propis de la majoria de pel·lícules que són adaptacions de novel·les, prescindir de diàlegs que en la novel·la hi donen la profunditat que l'autora ha volgut i que alhora formen part de la manera de pensar de la mateixa.

Trailer

També la podeu trobar en el blog LITERATURA CONTEMPORÀNIA DEL SEGLE XX


Llibre disponible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada