dimecres, 4 de gener del 2012

Amics absoluts, John Le Carré


Català, 382 pàgines

Novament un llibre de John Le Carré, per descomptat un dels meus escriptors preferits. No tornaré a explicar els misteris que el propi autor amaga darrera la seva identitat, ja van ser explicades en les entrades de Un traidor como los nuestros i Single & Single.

És el primer llibre d'aquest any 2012. El va cagar el tió de casa i, encara que ja l'havia llegit, em fa il·lusió poder-lo oferir.

Començar l'any amb aquest missatge AMICS ABSOLUTS no és casualitat. Recordo l'època que treballava a Càritas, amb temes de voluntariat, que m'explicaven les xarxes de bon veïnatge que existien en alguns pobles i com aquestes solucionaven problemes senzills però vitals pel desenvolupament de les persones. La meva frivolitat era poder organitzar i estructurar aquestes xarxes, però no vaig entendre que si quelcom tenien de genuïnes era la seva espontaneïtat i llibertat. Per tant, es fomentaven amb valors de solidaritat, cooperativitat i bon veïnatge que naixien i es manifestaven amb naturalitat.

L'individualisme i els serveis de l'administració van anar "dinamitant" aquesta naturalitat per substituir-la per serveis, aparentment, més eficaços, però menys afectius. Jo vaig participar d'aquesta substitució.

En els últims anys, i els que vénen, l'autoabastament, l'autoafectivitat... valors propers a l'individualisme han perdut molta força. Les persones ens hem fet dependents del nostre propi materialisme, però no hem cultivat la confiança en un mateix, la gestió de les emocions, la irracionalitat d'alguns pensaments... Els valors sòlids que ens havíem creat, trontollen i ens sentim abocats a la desesperació, a la frustració i al bloqueig. Com diu Zygmunt Bauman en el seu llibre Temps líquids, els valors líquids, aquells que tenen la flexibilitat de l'adaptació i del context, són els que permeten a les persones a sobreposar-se a les situacions de bloqueig emocional, adaptar-se als nous medis i cercar noves solucions.

AMICS ABSOLUTS vol ser un oferiment a crear enllaç afectiu, a poder compartir aquells neguits, pors, incerteses, però també esperances, projectes i acceptació. Vol ser una mà estesa al diàleg empàtic.

Amics absoluts és el primer llibre que l'autor escriu després dels atemptats terroristes de l'any 2001, per tat és un llibre inspirat en les conseqüències que l'atemptat va portar en el submón de l'espionatge internacional. Crítica a la política que a través de les seves fanfarroneries involucra el seu país en una guerra amb pretensions falses, hi veig una clara acusació al trio calatrava format per Bush, Blair i Aznar.

També el podeu trobar en el blog NOVEL·LA NEGRA, POLICÍACA I DE INTRIGA


Llibre disponible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada