dissabte, 22 d’agost del 2015

Sàpiens, una breu història de la humanitat. Yuval Noah Harari


Acabo de finalitzar el llibre "Sàpiens, una breu història de la humanitat" de Yuval Noah Harari. Excepcional! 
Em quedo pensatiu i amb un cert desig de relativisme. No sé si quedar-me amb Sant Agustí "estima i fes el que vulguis" o bé amb Richard Dawkins "som màquines de supervivència amb la finalitat de perpetuar l'existència dels egoistes gens que alberguen en les nostres cèl.lules". Però avui em decantaré per un versió sui generis de Galileo Galilei "malgrat tot, visc".

Reprodueixo un parell de fragments que he trobat molt interessants:

"El que ens hauríem de prendre seriosament és la idea que el nou estadi de la història inclourà no solament transformacions tecnològiques i organitzatives sinó també transformacions fonamentals de la consciència i la identitat humana. I aquestes transformacions podrien ser tan fonamentals que posessin en dubte el mateix terme humà."

"Desgraciadament, el règim dels sàpiens a la Terra de moment ha produït poques coses de les quals ens puguem sentir orgullosos. Hem dominat el nostre entorn, hem fet créixer la producció de menjar, hem construït ciutats, hem establert imperis i hem creat extenses xarxes comercials. Ara bé: hem fet disminuir el patiment que hi ha al món? Una vegada i una altra, el gran augment del poder humà no ha comportat necessàriament una millora individual del benestar dels sàpiens, i normalment ha causat una infelicitat immensa a altres animals...

...A més a més, malgrat les coses impressionants que els humans són capaços de fer, continuem dubtant dels nostres objectius i sembla que estem tan insatisfets com sempre."

Arribo a un conclusió: dins del marc de la visió històrica SOM un part minúscula de la mateixa i això ens hauria de fer més humils amb els nostre entorn, ja sigui aquest del regne animal com del regne vegetal, principalment amb els nostres coetanis. Però també ens ha de fer flexibles amb aquelles creences sobre l'existència que ens encadenen. Res no és fixe, tot és dinàmic. Tot pot canviar i canviarà. SOM responsables del moment històric que vivim.


Llibre no disponible

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada